Hornelen

Hornhelen er noe så eksklusivt som den høyeste sjøklippen i hele Europa. Turen opp kan være både krevende og brått, så det lønner seg å være i litt god form, men når du endelig kommer til topps vil du oppleve at den fantastiske utsikten var verdt alt strevet. Her har du rett og slett panoramautsikt til alt fra trange fjorder og høye fjell til små og store øyer. Er du av den modige typen, kan du legge deg ned på magen og titte over kanten av stupet. 860 loddrette meter nedenfor er det yrende båttrafikk.

Dagstur

Å gå opp Hornhelen er en hel dagstur. Veien opp er full av bratte stigninger og dermed er det greit at du allerede er vant til å gå i fjell og ulendt terreng. Planlegger du å legge turen hit anbefales det at du velger deg vår, sommer eller tidlig høst, altså omtrent fra mai til september. Når snøen har lagt seg kan en ikke gå opp, og når tiden har kommet for at det blir tidligere mørkt enn ellers må turen planlegges på en slik måte at man er nede igjen før det blir mørkt.

For å komme til Bremanger der Hornhelen ligger, kan du ta ekspressbåt fra Bergen eller Nordfjord. Stoppestedet heter Smørhamn. Det går også an å kjøre bil fra Bergen. Da må man kjøre mot Førde og så svinge inn på Naustdalsvegen som går mot Florø. Ta deretter til høyre mot Svelgen og kjør på vei 614 mot Rugsund. Etter at du har kommet gjennom den undersjøiske tunnelen skal du ta til venstre mot Hunskår. Det er dette som er startpunktet for selve turen opp Hornhelen.

Ønsker du å få mest mulig ut av opplevelsen kan det være en ide og dra til Knutholmen i Kalvåg. Her har de såkalte vandrepakker til Hornhelen. Disse pakkene inkluderer både overnatting, matpakke, beskrivelse av turen og transport tur / retur. Ønsker du en guidet tur kan dette bestilles hos Norway Adventures.

Turbeskrivelse

Det finnes to ulike ruter som begge tar deg med opp til toppen. Den ene starter i Hunskår og den andre i Berlenset. Ønsker du å få den beste utsikten som belønning for strevet med å gå opp bør du gå opp fra Hunskår og ned til Berleneset. Selve turen vil ta et sted fra åtte til ti timer og er, som allerede nevnt, en krevende tur. Sliter du med dårlige knær, så vær klar over at de kan få det tøft når dere skal ned igjen.

Turen starter ved Hunskår, nærmere bestemt der veien slutter. Stien er merket med røde T-er og varder, så det skal godt gjøres å gå feil. Deretter går man over Ramarhammaren før man legger turen sørvestover. Den første stigningen er ganske bratt, men gir til gjengjeld en flott utsikt. Her oppe er det også et flott vann som er et utmerket sted for en pust i bakken og litt mat. Resten av veien opp til selve platået er bratt og fullt av stein, spesielt de siste hundre meterne har en god stigning.

Selv om ruta er bratt ligger stien godt i terrenget og skulle dermed være gjennomførbar også for de som skulle ha høydeskrekk. Det er mulighet for kaldt drikkevann hele veien, og du må regne med at denne delen av turen tar rundt fire timer.

I steinhytta som finnes der på toppen er det også et norsk flagg. Det er tillatt å heise dette når du kommer til topps!

Dersom du ønsker en litt lettere vei ned, anbefales det å gå ned til Berleneset. Dersom du har hund og tar denne med på tur anbefales det at den bruker potesokker!