Øyhopping med postbåten

Øyhopping er ikke bare noen du gjør i Hellas eller andre sydlige strøk. Øyhopping er en super aktivitet også her i Norge. Vi har en kyst der det på mange steder kryr av øyer utenfor, og Solund er definitivt et av disse stedene som egner seg utmerket for øyhopping. Hva med å bruke den lokale postbåten?

Solund, Bulandet og Værlandet

Dette er noen av de vestligste øyene i Norge og den beste måten å se dem på er å ta en tur med den lokale postbåten. Da får du virkelige oppleve de mange tusen øyer, holmer og skjær. Sesongen varer gjerne fra midten av juni til begynnelsen av september. Du kan bruke postbåten alle dager fra mandag til og med fredag.

Solund er et øyrike med nær 2 000 øyer, holmer og skjær. Om sommeren er det den lokale postbåten som har jobben med å binde disse samfunnene sammen. Mange av øyene er uten veiforbindelse og det er dermed postbåten som sørger for den nødvendige kontakten med resten av verden.

Stjernsund

Postbåten lyder det vakre navnet Stjernsund. Den starter turen sin i Hardbakke og derfra begir den seg på en tur ut blant alle øyene. Båtføreren kan sitt farvann og informerer om turen underveis. Dette er en ypperlig måte å komme tett innpå naturen, og det er ikke uvanlig å se både nise, havørn og kobbe underveis.

Postbåten fungerer slik at den stopper på de stedene der den skal levere post eller sette av eller ta på passasjerer. Den siste stoppen er ved Gåsvær, som er en gammel handelsstand. Her kan du gå i land og nyte sjarmen samt en kopp kaffe eller noe å spise. Det er også mulig å overnatte her om du ønsker mer tid på den idylliske plassen.

Deretter drar postbåten videre til Bulandet og Værlandet som ligger i Askvoll kommune. Her kan du gå av båten og utforske de vakre øyene med sykkel. Øyene er nemlig knyttet sammen med hele seks bruer og fem kilometer med vei. Ta en lunsj på en havnekafe, lei en sykkel og besøk blant annet utsiktspunkter, utsalgssteder for lokal kunst og bygdemuseet. Ikke glem å nyte naturen underveis!

Gode tips

Postbåten legger ut fra Hardbakke i Solund klokken elleve fra mandag til fredag. Du kan være med på en rundtur slik at du er tilbake i Hardbakke om ettermiddagen, eller du kan være borte over lengre tid og overnatte ute på øyene. Det er viktig å kle seg etter vær og vind, og ha på seg gode sko. Været kan skifte brått, så litt ekstra klær i sekken samt regntøy er alltid lurt. På Gåsvær må du ha kontanter for å kunne handle mat eller drikke.

Det finnes tilbud om overnatting i Solund, Bulandet og Værlandet. Husk å booke overnatting på forhånd.

Skulle du befinne deg i Bergen kan du ta øyhoppingen i løpet av en dag. Da må du huske å kjøpe returbillett før du går om bord i postbåten. Dersom du ønsker å reise fra Bergen kan reiseruten din se omtrent slik ut:

1. ekspressbåt fra Bergen til Krakhella

2. buss fra Krakhella til Hardbakke

3. avreise med postbåten “Stjernsund” fra Hardbakke

4. ankomst Bulandet

5. avgang buss fra Bulandet

6. avgang ferje fra Værlandet til Askvoll

7. ekspressbåt fra Askvoll

8. ankomst Bergen