Solund Rorbuferie

Rorbu er et ord med en særegen klang. Da ser man for seg små stuer helt nede ved vannet, og med fiskebåtene oppstilt like i nærheten. En rorbu er egentlig en bolig for fiskere som måtte være borte hjemmefra over lengre tid. Disse var spesielt viktige før i tiden da båtene var av den åpne typen og dermed ikke kunne brukes som bolig mens fiskerne var ute og fisket. Rorbua bestod av sengeplasser nok til et helt båtlag, mulighet og plass til å lage mat og så egen lagringsplass til alt av nødvendig utstyr. Grunnen til at rorbua var plassert så nær sjøen var at utstyret helst skulle kunne løftes rett i hus. De aller fleste rorbuer i Norge finnes fra Sunnmøre og nordover. Den dag i dag brukes rorbuer av alle de som drar på lofotfiske.

Nordnorsk begrep

Ordet rorbu er et ekte nordnorsk begrep. Det var det de kalte sesongboligen som var tiltenkt fiskere som kom langveis fra for å delta i fisket. Langs kysten i Romsdal ble de kalt fiskarstove og i Hordaland kalte de boligen for fjæremannshus. I innlands-Norge fantes det også slike rorbuer ved noen av de store innsjøene. Der ble de ganske enkelt kalt fiskebuer.

I dag er ordet rorbua for mange knyttet til ferie. De har blitt symbolet på en ekte Lofotferie, og har blitt rene turistanlegg med høy standard. Rorbuene som turistene får leie er enten moderniserte eller helt nye. De har gjerne både flislagte bad, egne toalett, et velutstyrt kjøkken, peis og ikke minst en flatskjerm. Det eneste som minner om de opprinnelige rorbuene er plasseringen. De står fremdeles på peler nede i fjæra. Rorbuferie finnes nå mange steder i Norge, også der rorbu aldri har vært et fenomen i fiskesammenheng.

Solund Rorbuferie

Solund Rorbuferie så dagens lys i 2007. Her finnes det seks rorbuer til utleie som hver har plass til mellom seks og åtte mennesker. Hver av rorbuene har tre soverom pluss en hems. I tillegg kommer to bad, soverom med satellitt tv og et velutstyrt kjøkken. To av rorbuene er også innredet med tanke på de som sitter i rullestol.

Om sommeren serves det måltider på sjarmerende Havkroa og det går også an å leie båt. Får dere fisk når dere er ute på tur finnes det egne fasiliteter for å rense den og i tillegg finnes det muligheter for å grille og bade. Prisen for leie av en rorbu inkluderer båtleie, sengetøy og rengjøring ved avreise.

Så langt vest i Norge som du kan komme

Solund ligger så langt vest i Norge som det går an å komme. Utenfor døra finnes det mer enn 1 700 øyer og dypt hav. Dette er et eldorado for alle som elsker å være ute i båt, enten de liker å fiske eller ikke. Velger du å fiske i disse flotte farvannene kan du få både torsk, kveite, sei, hyse, pollock og lange på kroken.

Lange

Det latinske navnet på lange er Molva molva og dette er en fiskeart som hører hjemme i brosmefamilien. Du finner lange i den nordlige delen av Atlanterhavet og langs hele norskekysten. Den holder deg normalt på 100 til 1 000 meters dyp, men du kan godt finne en ung lange på rundt 15 meters dyp. Lange har fått navnet sitt etter sin lange kropp, den kan nemlig bli over to meter lang og veie rundt 45 kilo. En lange har skjeggtråder, og to ryggfinner. Den kan leve i små stimer eller helt alene, og favorittmaten er andre fisker. Både torsk, makrell, sild og flyndre sklir ned på høykant. Når hunnfisken skal gyte så legger hun ikke mindre enn 60 millioner egg. Snakker om hardtarbeidende dame! Får du lange på kroken kan du glede deg til et godt måltid. Kjøttet er nemlig hvitt, ganske fast og fullt av smak.