Utvær Fyr

Utvær finner du omtrent åtte kilometer vest for Ytre Sula. Dette er den vestligste øygruppen i Norge og her finner du også landets vestligste fyr. Dette er virkelig et sted med historisk sus, og hver eneste lørdag sommeren igjennom kan du være med på det som kalles for fyrsafari. Det går fra Hardbakke til Utvær. Omvisningen på stedet er med guide og du kan også komme opp i det flotte fyret og nyte utsikten over hav og land.

Det gamle fiskeværet Utvær

Utvær er et gammelt fiskevær som nå er tomt for folk. Det er ingen som bor fast her lenger, men om sommeren kommer det mange hit på ferie. Det er fyret som trekker samt den fantastiske naturen. På Utvær kan du besøke Edens Hage, se restene etter kapellet som de flyttet i 1718 og se sporene etter der de en gang i tiden slipte sverdene sine.

Utvær har en spennende historie som går helt tilbake til vikingtiden. Harald Hardråde seilte ut fra Solund i år 1066. Målet for turen var å legge England under seg. Til denne jobben hadde han med seg 200 skip. I tillegg kom skip med provianten og småskip. Historien vet å fortelle at noen av disse skipene la ut fra Utvær. Den godeste Harald hadde ikke hellet med seg, men tapte slaget ved Stamford Bridge. Ved Likberget er det spor i fjellet, og legendene sier at det var her vikingene slipte sine sverd før de dro over havet.

Etter vikingene var det fisket som tok over som viktigste næringsvei, og Utvær ble et fiskesenter for sesongbasert fiske. Fyrtårnet kom opp i 1900. Det er i støpejern og ruver hele 31 meter over havet. Lyset ble sendt ut i 45 meters høyde over vannet og lysblinket som opptrer hvert 30. sekund kan sees hele 35 kilometer ut i Nordsjøen.

På tur til Utvær Fyr

Turen til Utvær Fyr starter ved Hardbakke i Solund. Været bestemmer retningen, og dermed vil båten enten gå nord eller sør for Ytre Sula på sin nonstop ferd til Utvær. Når du har kommet til Utvær går dere inn på det som kalles Nordsjøløypa, den går rundt hele øya, og det er båtføreren som har jobben som guide. Etter en flott tur opp i fyret er det også mulighet for å kjøpe seg litt mat, dersom man ikke har med niste.

Det er viktig å huske på at denne turen må bestilles senest klokken 18.00 dagen før du har tenkt å legge ut på tur. For at turen skal gjennomføres kreves det at det er minst fem påmeldte. I tillegg må værforholdene være av en slik art at det er mulig å gjennomføre turen.

Norske fyr

Norge har en kystlinje som er hele 100 915 kilometer lang. Langs denne kystlinjen har det totalt vært 212 fyrstasjoner, der hele 154 av dem har vært i drift på samme gang. Nå er det 107 anlegg som karakteriseres som fyrstasjoner og ansvaret for dem ligger i Kystverket hos avdelingen som heter Fyr- og merketjenesten.