Vandring i Solund

Å vandre i naturen er ren lise for både kropp og sjel, og i Solund er det mange muligheter for flotte vandringsturer. I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode turtips.

Nordsjøløypa Ytre Solund

Dette er en gammel vandringsvei som går mellom alle de små grendene som ligger her ute, nærmere bestemt fra Ytrøy til Hjønnevåg og Straumen. Selve turen tar rundt fire timer og tar deg med gjennom et fantastisk kystmiljø. På veien får du utsikt over selve storhavet og om du skulle synes at det er for langt å gå i fire timer kan turen deles opp i mindre etapper.

Vanligvis går man denne turen fra nord og mot sør, selve løypa er også merket så det er ingen mulighet for å gå seg bort. Terrenget er til tider lettere kupert og historisk sett er dette den veien man gikk mellom de små tettstedene når man ikke kunne ta båten i bruk. Turens siste del er langs en bilveg før løypa går inn i utmarka og ender opp ved kirken i Straumen. Skulle du ønske det har du også mulighet til å legge turen innom Sperrefjellet. Du vil oppdage at alt langs ruta har navn. Eksempler på dette er Janvatnet, Pistefjellmyra, Kroktjørna, Britesteinen og så videre. Stedene har fått navn etter spesielle hendelser som har funnet sted akkurat der eller på grunn av stedets utseende.

Det er viktig å ha på gode tursko. Ta også med matpakke og noe å drikke samt ekstra klær og regntøy. I Ytrøy finnes det også en butikk dersom du ønsker å kjøpe med deg noe ekstra godt. Kjører du bil kan du enten parkere ved det gamle skolehuset i Ytrøy eller ved skolen eller kirken i Straumen.

Pollatinden

Pollatinden rager hele 541 meter over havet og er med dette det nest høyeste fjellet i Solund. Det går en merket sti fra hovedveien og turen tar rundt halvannen time. Når du vel har kommet opp til det flotteste stedet i hele Norge har du en fantastisk utsikt over hele Solund.

Du går gjennom lyngmark og fjell og det finnes varder langs hele løypa. Du kan se innover mot Sognefjorden og ser du sørover kan du se Gulen. Deler av løypa går over flotte svaberg som isen en gang i tiden har skuret blanke og vakre.

Utsikten fra toppen er fantastisk. Du ser ikke bare Solund, men også havet og øyriket. Inne i varden som står på toppen finnes det en bok. Der kan du skrive navnet ditt. Ikke glem å ta med deg fotoapparatet for noen uforglemmelige bilder.

Sperrefjellet

Sperrefjellet ligger 140 meter over havet og vil gi deg en flott utsikt over hele Ytre Solund. Det går en merket sti fra hovedvegen og opp til toppen. Dette er en ypperlig tur for familier med mindre barn, stigningen er nemlig ikke så bratt og løypa går over steingrunn. Når dere når toppen har dere utsikt over storhavet og skipsleia i Ytre Steinsund.

For å gjøre noe ekstra ut av turen kan du parkere bilen på fergekaia i Daløy og ta fergen over til Haldorsneset. Herfra er det cirka to kilometer frem til det som er starten på denne løypa. Ikke glem å ta med litt ekstra tøy samt regntøy i tursekken, litt nistemat og noe godt å drikke.